Za visoko obrazovanje 12 miliona eura

Bez autora
Feb 23 2012

Ministar finansija Milorad Katnić i šefica kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Anabel Abreu potpisali su ugovor o kreditu od 12 miliona eura namijenjenih reformi visokog obrazovanja i izgradnji naučnih kapaciteta. Novac će biti korišćen za finansiranje projekta pod nazivom Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentost, koji će se realizovati preko ministarstava nauke i prosvjete i sporta. Promjene u visokom obrazovanju su neophodne za demokratski razvoj društva u cjelini, ali i za samu reformu visokoobrazovnih institucija, kako bi se pozicionirali na međunarodnom nivou i unaprijedili konkurentnost. Otplata kredita će početi u maju 2016. godine, a završiće se u novembru 2020, a kamatna stopa na godišnjem nivou biće manja od dva odsto. To je jedan od najpovoljnijih kredita koje države mogu dobiti.

Za visoko obrazovanje 12 miliona euraMinistar finansija Milorad Katnić i šefica kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Anabel Abreu potpisali su ugovor o kreditu od 12 miliona eura namijenjenih reformi visokog obrazovanja i izgradnji naučnih kapaciteta.

Novac će biti korišćen za finansiranje projekta pod nazivom Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentost, koji će se realizovati preko ministarstava nauke i prosvjete i sporta.

Razvoj

- Promjene u visokom obrazovanju su neophodne za demokratski razvoj društva u cjelini, ali i za samu reformu visokoobrazovnih institucija, kako bi se pozicionirali na međunarodnom nivou i unaprijedili konkurentnost – ocijenio je Katnić a prenosi Mina.

On je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da će otplata kredita početi u maju 2016. godine, a završiće se u novembru 2020, a kamatna stopa na godišnjem nivou biće manja od dva odsto.

- To je jedan od najpovoljnijih kredita koje države mogu dobiti – ocijenio je Katnić.

Abreu je ocijenila da je projekat reforme visokog obrazovanja izazovan i uzbudljiv posao, a najvažnije je što njegovi efekti mogu reformisati i cjelokupnu crnogorsku privredu.

Projekat će imati nekoliko komponenti – reformu finansiranja visokog obrazovanja i sprovođenje normi za osiguranje kvaliteta, razvoj ljudskog kapitala kroz inicijative internacionalizacije i uspostavljanje konkurentnog okruženja za istraživanje.

- Kako je Crna Gora bliža Evropskoj uniji tako će visoko obrazovanje i inovacije igrati sve veću ulogu u smislu regionalne saradnje. Projekat će ojačati osnove na kojima ta saradnja može da se razvija – rekla je Abreu.

Znanje

Ministarka nauke Sanja Vlahović rekla je da inauguracija ovog projekta predstavlja inauguraciju novog koncepta uloge znanja i obrazovanja u Crnoj Gori.

- Ulaganje u znanje je najvažnija i najisplativija investicija u 21. vijeku i predstavlja važan korak da Crna Gora na pravi način zakorači ka društvu znanja, što je ujedno i naš ključni strateški cilj – kazala je Vlahović.

Ona je rekla da će taj projekat omogućiti da Ministarstvo objedini naučne potencijale kroz formiranje Centra uspješnosti, koji je planiran da bude koncipiran do kraja godine.

Na pitanje da li će novac od kredita biti namijenjen i privatnim univerzitetima, Vlahović je objasnila da će konkurs za centar uspješnosti biti javan, a jedini kriterijum biće ekselentnost u naučnim istraživanjima, tako da niko unaprijed ne može biti eliminisan.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori je registrovano 45 naučno-istraživačkih institucija i svaka će imati jednake šanse da u „trci za formiranje prvog centra uspješnosti“, bude u prilici da aplicira.

Što se tiče grantova za naučnike i istraživače, Vlahović je kazala da ih čekaju isti kriterijumi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik